A propos
Playlists
S'inscrire
10

Playlist 1 : Elke jongere actief bij de vereniging

S'inscrire
Vue d'ensembleBadges

Playlist 1 : Elke jongere actief bij de vereniging

S'inscrire

Contenu

Je bent als kind lid van een zwem vereniging of brigade geworden en bent jarenlang begeleid door leden, die jou daarmee de gelegenheid boden om jouw sport te beoefenen en aan wedstrijden en zwemactiviteiten deel te nemen. Je hebt er veel plezier aan beleefd en er goede vrienden aan over gehouden. De sportieve uitdaging is misschien minder belangrijk geworden, maar je voelt je thuis en wil bij de club horen. Je ziet ook dat een aantal zaken beter kunnen en leuker worden als meer mensen zich zouden inzetten. Je snapt dat een gezonde vereniging alleen maar kan bestaan als de kinderen jong worden opgevangen en goed getraind. En als jongeren lid blijven en niet om allerlei redenen afhaken omdat andere zaken de voorkeur hebben gekregen boven het streven als maar beter te worden. Misschien kan een nieuwe impuls je ertoe brengen om actief mee te doen aan de andere taken die ook allemaal als vrijwilliger in een vereniging moeten worden gedaan. Je leert via een sport die je jaren graag doet, welke talenten en kwaliteiten je nog meer hebt. Het verrijkt je leven en bent zinvol bezig voor de maatschappij en jouw vereniging in het bijzonder.

De traditionele opleidingen die de KNZB aanbiedt, liggen helemaal vast. Helaas kan dat niet anders want je moet wel goed worden opgeleid en voorbereid om bijvoorbeeld trainer te worden. Niemand wil begeleid worden door iemand die maar wat doet en niet weet hoe hij plezier, (sociale) veiligheid, leren en uitdagingen combineert. Wat wel anders kan, is kleinere stappen maken als je dat wil en opleiden tezamen met praktijk meer combineren op de lokatie van de club.

Pro4sport biedt die mogelijkheden in o.a. ons KNZB-opleidingsplan. Wij kunnen de kwaliteit zichtbaar maken en garanderen omdat zijn geaccrediteerd door het internationale Cities of Learning netwerk. We mogen erkende open badges uitgeven voor de activiteiten die wij in onze opleidingen aanbieden en de werkzaamheden die jullie in relatie daarmee uitvoeren. Wij gebruiken daarvoor de systematiek van het NLQF, de Nederlandse variant van het European Qualification Framework dat NOC *NSF ook gebruikt voor haar Kwalificatie Structuur Sport (KSS 2024)

Deze playlist is de eerste playlist in een leerlijn van 3 playlists:
  • Elke jongere actief bij een vereniging
  • Trainer-coach 2
  • Trainer-coach 3
Elke playlist is zo gemaakt dat je kleine stapjes kan maken en die kan stapelen tot je alles hebt voor een volgend KNZB- diploma.
Deze - eerste - playlist bestaat uit de onderdelen, die de KNZB eist voordat je aan de nieuwe opleiding tot trainer/instructeur op niveau 2 mag beginnen.

Als je deze onderdelen hebt gedaan, hoef je ze niet meer te doen als je de nieuwe KNZB trainersopleiding wil volgen. Wij helpen je ook door deze stappen heen, omdat er hogere en belangrijke eisen worden gesteld aan beginnende cursisten.

Voor elke activiteit in deze playlist die je afrond, krijg je een open badge.
Als je deze playlist hebt voltooid, krijg je van Pro4Sport een masterbadge. Deze masterbadge beschrijft wat je precies hebt gedaan en is een bewijs dat je dat goed hebt gedaan. De open badge tref je aan in de badge wallet als je die op jouw telefoon hebt gedownload. Je kan de badge en de badge inhoud aan iedereen laten zien, die jij wil. Dat is handig bij vrijwilligerswerk, sollicitaties en werkgevers, maar het is ook leuk om er met vrienden over te praten.

De Niveau 1 opleiding kent 4 thema’s van ca 2-2,5 uur (8-10 uur) die per onderwerp zijn uitgewerkt in modules. De thema’s en modules zijn:

1. Belangrijke uitgangspunten (1-1,5 uur)
  • Kennismaken met ons leerplatform
  • Jeugdsportvisie
  • Veiligheid en popduiken
  • VOG
2. “Een beetje opvoeder” (4-5 uur): NOC*NSF
  • De basis van positief coachen in een veilige omgeving
  • 4 inzichten
  • begeleidingsvaardigheden
  • Communicatie, gedrag en emotie
3. Eisen aan het training geven (2-2,5 uur) PVB 1.1
  • Elementaire zwemkennis.
  • Taak uitvoeren
  • Oefeningen en opdrachten geven
  • Aanwijzingen geven
  • Om materialen veilig klaar te leggen en er voor te zorgen dat ze op de juiste manier worden gebruikt
4. Assisteren bij wedstrijden en evenementen (1 uur) PVB 1.2
  • Opgedragen taken uitvoeren

Als je deze thema’s hebt afgerond, ben je in staat deze twee taken goed uit te voeren:
  1. PVB 1.1: Assisteren bij trainingen/activiteiten De trainer-coach 1 volgt de aanwijzingen die hij ontvangt, correct op en draagt zorg voor het goed gebruik van materialen.
  2. PVB 1.2: Assisteren bij wedstrijden Als assistent handel je de taken en formaliteiten af, die jouw zijn opgedragen en toevertrouwd. Voor de hem/haar toegewezen deelnemers is hij in beginsel niet operationeel eindverantwoordelijk.


Activités à compléter

Complete the following activities, earn badges and you will see your playlist progress updated
Thema 1.1 Kennismaken met ons leerplatform
Obligatoire
Durée inconnue
View full activity

Contenu

Als er in een zwembad iets mis gaat, moeten degenen die les of training geven of daarbij assisteren, direct kunnen ingrijpen. Als iemand onder water is geraakt of op de bodem ligt, is er mogelijk sprake van verdrinking. Daarom moet iedere trainer of assistent in staat zijn om een pop van de bodem te halen en naar de kant te brengen.

Gelukkig komen verdrinkingsgevallen maar weinig voor. Maar er kunnen zich allerlei andere incidenten voordoen. Enkele voorbeelden:
  • Iemand kan kramp krijgen,
  • Een zwemmer kan onwel worden of acuut last krijgen van een medische aandoening (bv. epilepsie)
  • Er kan iemand op een ander zwemmen of nog erger op iemand duiken of springen
  • Mensen kunnen uitglijden op randen en perrons.

In al dit soort situaties moet een trainer direct reageren en doen wat nodig is. Als je hier een echt diploma voor wil halen, dan moet je bij ons de opleiding Zwemmend Redder voor Zwembaden doen. Dan ben je officieel gecertificeerd door NRZ/Reddingsbrigade Nederland om op te treden als Toezichthouder Zwembaden. Steeds meer zwembaden eisen dat of zullen dat de komende jaren gaan eisen (zie aparte playlist ‘Toezichthouder zwembaden’ (https://expeditiered.cityoflearning.eu/nl/activities/17807 ) op ons ExpeditieRED platform.

De KNZB speelt deels op deze ontwikkeling in en heeft het onderdeel popduiken uitgebreid met een module, waarin onderdelen van het zwemmend redden zijn opgenomen. Daar gaan we een uur theorie en een hele watertraining van 1 uur aan besteden. Voor geoefende zwemmers is dat voldoende om basale vaardigheden, die de KNZB eist, aan te leren.

Get activity badge

Thema 1.3 Zwemmend redden en popduiken Get this badge

De trainer in opleiding moet zelf een drenkeling kunnen redden, maar kan in de praktijk ook een collega-trainer/instructeur/sporter (minimaal 14 jaar) aan om een drenkeling te redden.
De redder moet voldoen aan:
1. Redden van een drenkeling
De redder gaat te water vanaf de bassinrand met een sprong, waarbij het hoofd boven water blijft, gevolgd door 10 meter zwemmen op de borst met het hoofd boven water, in een keer doorgaan met:
  • Het vanaf de wateroppervlakte in één keer opduiken van een reddingspop, die op een diepte van circa 3* meter ligt (en minimaal 2 meter).
  • Wanneer het zwembad de diepte van 3m niet heeft, moet tenminste wel drie meter onderwater gezwommen worden naar de reddingspop.

2. Zwemvaardigheid en – conditie
Het op een veilige manier te water gaan, gevolgd door:
  • 100m zwemslag naar keuze met extra kleding
  • Het kunnen vervoeren (kopgreep, schoudergreep, zeemansgreep o.i.d.) van een drenkeling (medecursist) met 2 verschillende vervoersgrepen over een afstand van 25 meter tot aan de bassinrand van het bad, waarbij het hoofd van de drenkeling boven water blijft.
  • Het (samen met een medecursist/assistent) op de kant brengen van de drenkeling.

3. Praktijk casus tot een goede einde brengen
Een mede door deelnemers ingebrachte casus van een natte of droge redding uitvoeren en bespreken.

Alle onderdelen dienen met extra kleding zoals een korte broek en t-shirt uitgevoerd te worden

Tâches
Tâche n°1
Émis par l'organisateur ou code QR à scanner
Deze badge verdien je als het certificaat hebt geüpload, dat je krijgt van de KNZB als je de opdracht ‘Verklaring veiligheid en popduiken’ hebt behaald.
Dit KNZB-certificaat is een verklaring van de praktijkbegeleider/opleider waaruit blijkt dat de cursist een veilige situatie kan creëren waarbij alle in het protocol (zie badgebeschrijving) opgenomen handelingen en vaardigheden worden beheerst.

Activités : 9
Débuté : 3
Playlist terminée : 0
Partager :

Organisateurs

Pro4Sport

Badge issuer recognized with

Badgecraft héberge et développe cette plateforme avec les principaux organismes d'éducation. La première version de cette plateforme a été cofinancée par Erasmus +, programme de l'Union européenne. Contactez-nous à : support@awero.org
Plateforme
Changer de langue:
Cofinancé par Erasmus+, programme de l'Union Européenne
AccueilCarteActivitésPlaylists