About
Playlists
Sign up
1

Thema 1.3 Zwemmend redden en popduiken

Join
OverviewBadges

Thema 1.3 Zwemmend redden en popduiken

Join

Content

Als er in een zwembad iets mis gaat, moeten degenen die les of training geven of daarbij assisteren, direct kunnen ingrijpen. Als iemand onder water is geraakt of op de bodem ligt, is er mogelijk sprake van verdrinking. Daarom moet iedere trainer of assistent in staat zijn om een pop van de bodem te halen en naar de kant te brengen.

Gelukkig komen verdrinkingsgevallen maar weinig voor. Maar er kunnen zich allerlei andere incidenten voordoen. Enkele voorbeelden:
  • Iemand kan kramp krijgen,
  • Een zwemmer kan onwel worden of acuut last krijgen van een medische aandoening (bv. epilepsie)
  • Er kan iemand op een ander zwemmen of nog erger op iemand duiken of springen
  • Mensen kunnen uitglijden op randen en perrons.

In al dit soort situaties moet een trainer direct reageren en doen wat nodig is. Als je hier een echt diploma voor wil halen, dan moet je bij ons de opleiding Zwemmend Redder voor Zwembaden doen. Dan ben je officieel gecertificeerd door NRZ/Reddingsbrigade Nederland om op te treden als Toezichthouder Zwembaden. Steeds meer zwembaden eisen dat of zullen dat de komende jaren gaan eisen (zie aparte playlist ‘Toezichthouder zwembaden’ (https://expeditiered.cityoflearning.eu/nl/activities/17807 ) op ons ExpeditieRED platform.

De KNZB speelt deels op deze ontwikkeling in en heeft het onderdeel popduiken uitgebreid met een module, waarin onderdelen van het zwemmend redden zijn opgenomen. Daar gaan we een uur theorie en een hele watertraining van 1 uur aan besteden. Voor geoefende zwemmers is dat voldoende om basale vaardigheden, die de KNZB eist, aan te leren.

Get activity badge

Thema 1.3 Zwemmend redden en popduiken Get this badge

De trainer in opleiding moet zelf een drenkeling kunnen redden, maar kan in de praktijk ook een collega-trainer/instructeur/sporter (minimaal 14 jaar) aan om een drenkeling te redden.
De redder moet voldoen aan:
1. Redden van een drenkeling
De redder gaat te water vanaf de bassinrand met een sprong, waarbij het hoofd boven water blijft, gevolgd door 10 meter zwemmen op de borst met het hoofd boven water, in een keer doorgaan met:
  • Het vanaf de wateroppervlakte in één keer opduiken van een reddingspop, die op een diepte van circa 3* meter ligt (en minimaal 2 meter).
  • Wanneer het zwembad de diepte van 3m niet heeft, moet tenminste wel drie meter onderwater gezwommen worden naar de reddingspop.

2. Zwemvaardigheid en – conditie
Het op een veilige manier te water gaan, gevolgd door:
  • 100m zwemslag naar keuze met extra kleding
  • Het kunnen vervoeren (kopgreep, schoudergreep, zeemansgreep o.i.d.) van een drenkeling (medecursist) met 2 verschillende vervoersgrepen over een afstand van 25 meter tot aan de bassinrand van het bad, waarbij het hoofd van de drenkeling boven water blijft.
  • Het (samen met een medecursist/assistent) op de kant brengen van de drenkeling.

3. Praktijk casus tot een goede einde brengen
Een mede door deelnemers ingebrachte casus van een natte of droge redding uitvoeren en bespreken.

Alle onderdelen dienen met extra kleding zoals een korte broek en t-shirt uitgevoerd te worden

Tasks
Task no.1
Issued by organiser or scanning QR code
Deze badge verdien je als het certificaat hebt geüpload, dat je krijgt van de KNZB als je de opdracht ‘Verklaring veiligheid en popduiken’ hebt behaald.
Dit KNZB-certificaat is een verklaring van de praktijkbegeleider/opleider waaruit blijkt dat de cursist een veilige situatie kan creëren waarbij alle in het protocol (zie badgebeschrijving) opgenomen handelingen en vaardigheden worden beheerst.

Learning to learn
Added to playlist (1)
Share:

Organisers

Pro4Sport

Badge issuer recognized with

Used in playlists

Playlist 1 : Elke jongere actief bij de vereniging
Pro4Sport
Created on ExpeditieRED
Awero not-for-profit organisation manages this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@awero.org.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists