Content
Als er in een zwembad iets mis gaat, moeten degenen die les of training geven of daarbij assisteren, direct kunnen ingrijpen. Als iemand onder water is geraakt of op de bodem ligt, is er mogelijk sprake van verdrinking. Daarom moet iedere trainer of assistent in staat zijn om een pop van de bodem te halen en naar de kant te brengen.
Gelukkig komen verdrinkingsgevallen maar weinig voor. Maar er kunnen zich allerlei andere incidenten voordoen. Enkele voorbeelden:
- Iemand kan kramp krijgen,
- Een zwemmer kan onwel worden of acuut last krijgen van een medische aandoening (bv. epilepsie)
- Er kan iemand op een ander zwemmen of nog erger op iemand duiken of springen
- Mensen kunnen uitglijden op randen en perrons.
In al dit soort situaties moet een trainer direct reageren en doen wat nodig is. Als je hier een echt diploma voor wil halen, dan moet je bij ons de opleiding Zwemmend Redder voor Zwembaden doen. Dan ben je officieel gecertificeerd door NRZ/Reddingsbrigade Nederland om op te treden als Toezichthouder Zwembaden. Steeds meer zwembaden eisen dat of zullen dat de komende jaren gaan eisen (zie aparte playlist ‘Toezichthouder zwembaden’ (https://expeditiered.cityoflearning.eu/nl/activities/17807 ) op ons ExpeditieRED platform.
De KNZB speelt deels op deze ontwikkeling in en heeft het onderdeel popduiken uitgebreid met een module, waarin onderdelen van het zwemmend redden zijn opgenomen. Daar gaan we een uur theorie en een hele watertraining van 1 uur aan besteden. Voor geoefende zwemmers is dat voldoende om basale vaardigheden, die de KNZB eist, aan te leren.